В момента се установява с кого е бил контактен заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев, който на 8 юни даде положителна проба за коронавируса Ковид-19. Това каза пред "Нова" Васил Ризов, директор на Дирекция „Сигурност” в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Коронавирусът проникна в земеделското министерство

Часове преди доказването на заразата, министърът на земеделието Десислава Танева даде брифинг в сградата на МЗХГ във връзка с избухналия скандал с изтекло видео от срещата ѝ с производители на плодове и зеленчуци, проведена през март.

"Журналистите са посетили зала, която е на първия етаж и маршрутът им не се пресича с маршрута на въпросния заместник-министър и не би следвало да се считат с повишен риск", успокои Ризов.

За момента няма информация Атанас Добрев да се е виждал с Танева във вчерашния ден, поясни директорът по сигурността. На служителите, които са определени като контактни със заразения, се извършват проби още днес, 9 юни. По график ще бъдат извършени проби и на останалите служители, посещавали Министерството. Министър Танева също ще бъде проверена.

Започнала е и пълна дезинфекция на сградата, каза още Ризов. Няма да има прекъсване в работата с граждани. Помещенията, където тя се извършва, се разглежда като зона с повишен риск и се обработва непрекъснато. Служителите на ведомството обаче ще преминат в дистанционна форма на работа, като по график ще посещават болница за извършване на тест.

Това е втори случай на заразен с коронавирс Ковид-19 в МЗХГ, съобщи Васил Ризов. В предходния случай, инфектираният повече от месец не е бил посещавал Министерството, когато при него е установено заболяването.

"Заместник-министърът последно е бил в сградата на Министерството на 8 юни сутринта, почувствал се е зле и е отишъл за проверка на тест. При потвърждение на положителния резултат веднага е уведомил ръководството", разказа директорът по сигурността.

После е установено, че симптомите му са започнали от неделя. В момента Добрев е в добро състояние.