На 12 март започна изплащането на сумите по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци за Кампания 2021. Въпреки че то беше дълго чакано и желано от стопаните, минути след като станаха ясни ставките по схемите, за които Агри.БГ пръв писа, редица стопани изразиха своето недоволство.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Причината за това е фактът, че ставките са по-ниски спрямо плащанията, извършени през Кампания 2020.

"На среща с бранша, зам.-министър Момчил Неков потвърди, че ставките няма да са по-ниски от миналогодишните. След като излязоха самите ставки обаче, всички виждаме, че това не е така", коментират фермери пред Агри.БГ.

Всъщност единствено в групата „Домати, краставици, корнишони и патладжан” ставката е по-висока тази година спрямо миналогодишните. За Кампания 2020 бяха определени 2090,37 лв./ха до 30 ха и 1393,58 лв./ха за над 30 ха за групата култури. Сегашното подпомагане за първите 30 ха ще е по 2180,73 лв./ха и по 1453,82 лв./ха след 30-ия. При всички останали групи плодове и зеленчуци сумите са намалели.

Овощари и зеленчукопроизводители не знаят как да реагират. А някои предлагат алтернатива.

"Сега е моментът при по-ниски ставки на обвързаното подпомагане за 2021 г., да търсим едно по-сериозно подпомагане по COVID мярката". Това коментира за Агри.БГ председателят на Асоциация на овощарите в България.Живка Гроздева

Вижте таблица с данните за справка: