95% от кубинския мед се изнася, главно за европейски страни като Германия, Франция, Испания, Великобритания и Швейцария, пише Агенция „Франс прес“.
 
Монополът върху износа е в ръцете на държавно предприятие. Пчеларите с над 5 кошера са задължени да продават меда си на него. В замяна им се доставят гориво и материали на по-ниски цени. 
 
Пчеларите на острова наброяват 1660. До 1000 долара на тон достига цената, която получават за меда си. Средният добив от кошер е 51 кг. Произведеното количество за миналата година е 8834 тона, от които около 1900 тона са сертифицирани като биологичен мед.
 
Данните за 2017 г. сочат, че държавното предприятие изнася меда на средна изкупна цена от 2655 долара на тон. Така продажбите генерират 18 млн. долара. След Европа Купа има амбиция да навлезе и на пазарите в Китай и Саудитска Арабия.
 
 
Местните казват, че страната им е пчеларски рай. Разпадането на Съветския съюз през 90-те години спря доставките на хиляди тонове пестициди, изкуствени торове и хербициди. Търговското ембарго, наложено на Куба от САЩ през 1962 г., също прави трудно намирането на химикали и антибиотици.
 
Кубинците нямат друг избор, освен да сведат до минимум използваните химикали и да разчитат на естествени алтернативни. Например някои пчелари прилагат техниката на т.нар. гнездо капан. Така те привличат паразита и го отклонява от останалата част от пчелина.
 
Пчеларите са облагодетелствани и от постоянните летни температури и достатъчна влажност, които да гарантират цвят през цялата година. Няма как годините на изолация да не дадат своето отражение, а като недостатък местните стопани посочват архаичното оборудване.