До 31 октомври собствениците и/или ползватели на животновъдни обекти подават в общинската служба по земеделие по местонахождение на пасищата, мерите и ливадите заявление по образец за участие в споразумение. 

Гласувайте: Доволни ли сте от Индикативния график за директните плащания до края на 2022 г.?

Заявлението се подава лично или чрез пълномощник и при възможност се представя и на оптичен носител. Какво важно обаче трябва да знаят фермерите във връзка с процедурата за създаване на масиви за ползване по реда на чл. 37ж от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), припомнят от Областна дирекция земеделие – Сливен.

•    Масиви за ползване на пасища, мери и ливади може да се създават по споразумение между собственици и/или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ. Споразумението се одобрява ежегодно до 30 декември за следващата календарна година.

•    Изготвянето на споразумението се ръководи от комисия за всяко землище. Тя проверява дали собствениците и/или ползватели на животновъдни обекти отговарят на условията по чл. 37и, ал. 4 въз основа на изготвена и предоставена от БАБХ официална справка за всички регистрирани до 20 октомври на текущата година в Интегрираната информационна система на БАБХ. 

Събира се информация за всички собственици и/или ползватели на обекти с епизоотично значение от вида „животновъден обект“ с пасищни селскостопански животни, регистрирани по Закона за ветеринарно медицинска дейност (ЗВМД).

•    Обектът трябва да отговаря на легалното определение за „животновъден обект“, посочено в § 2в, т. 2 от Допълнителните разпоредби на ЗСПЗЗ. Това е обект, регистриран по реда на ЗВМД, в който постоянно се отглеждат пасищни селскостопански животни, с изключение на регистрирани обекти върху имоти с начин на трайно ползване пасища и мери.