С много гръмки думи и цифри вчера бе отбелязана 1 година от старта на Програмата за селските райони. Отново чухме колко много проекти са приети и колко много субсидии са раздадени.
 

В дългото си експозе Министър Цветанов припомни, общо извесният факт на всички, че до момента са стартирали 20 мерки от Програмата, а за една година са приети 9 392 заявления на обща стойност  2,949 млрд. лева, в това число субсидия от около  2,279 млрд. лева. 62% от подадените заявления са по мерки 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” и 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, които са пряко свързани с подпомагане на земеделието.
 
Най-голям интерес е проявен към мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”, по която са приети 4 020 проекта на приблизителна стойност 197 млн. лева. Сключени са 735 договора на стойност 35,2 млн. лева. Още 189 проекта на стойност 9,3 млн. лева са одобрени, посочи министър Цветанов.
По инвестиционните мерки са приети общо 7 377 заявления  на обща инвестиционна стойност 2,888 млрд. лева, в това число субсидия от около 2,248 млрд. лева и са сключени 1 570 договора на стойност 472 млн. лева.  Заповеди за одобрение от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция са подписани за още 197 проекта на стойност 9,7 млн. лева. По мерките, които са свързани с компенсаторни плащания за необлагодетелствани райони, са приети общо 61 250 заявления за кампании 2007 и 2008 и 1 887 - по мярката за агроекологични плащания.
 
Все големи цифри и проценти изложи Министъра и не пропусна както винаги да отбележи, че администрацията работи неуморно и се опитва всячески да отстранява всички технически и организационни проблеми в работата. Освен това побърза да се похвали, колко много заявления са приети за подпомагане за единица площ - над 92 хиляди фермера, което било рекорд до сега.
 
В предизборен дух Министър Цветанов  гордо отбеляза , че по време на мандата на това правителство в българското земеделие са влезли най-много пари под формата на помощи и субсидии. Той подкрепи твърдението си с цифри: кабинетът Костов е докарал за земеделието 400 милиона лева, по времето на Симеон Сакскобургготски са дошли 700 милиона лева, а по време на управлението на Сергей Станишев, към миналия четвъртък, в сектора са се "излели“ 2,34 милиарда лева. Само, че Цветанов пропусна важната подробност, че от тези милярди реално са изплатени едва под 10 %.


В негов стил Цветанов  не отчете пропуските в системата на Разплащателната агенция и тежките бюрократични процедури,но пък не пропусна да отбележи, че този проблем донякъде е всъщност следствие и от българския манталитет – така наречените “андрешковци”.След като нахока и браншовите организации, че не били еднни и диалогът бил труден Министър Цветанов очерта приоритите от тук нататък, макар и на отиващото си министерство: Стартирането на идентификационната система за животните, за да стартира изплащането на субсидията на глава животно. Както беше обявено в началото на седмицата, това ще се случи до края на годината; Ще се наблегне и на качествения анализ на пусканите на пазара мляко и млечни продукти с цел защита и на потребителите, и на коректните производители; Предстои и анализ на състоянието на земеделската продукция по места заради опасенията от предстоящата суша. Министърът е изпратил вече уведомително писмо до областните дирекции по земеделие с инструкции. Той обеща, че ще има компенсации по линия на ЕС, но те ще са само за стопаните със 100% унищожена реколта. Останалите могат да разчитат само на застраховки.
 
Но ако за Министър Цветанов виновни за повечето проблеми са самите фермери, то няма как да не отбележим главния виновник за трудното функциониране на земеделието ни в условията на ЕС: мудната и незаинтересована администрация, която все още не може да започне да работи по европейски. Щом промяната трябва да тръгне от манталитета, както отбеляза Министъра, то е добре тя да се отнася не само до земеделците, а и до чиновниците, защото и на тях не им е чуждо да си вършат работата по "български" в много отношения. Признат грях – половин грях, е казал народът, но пък поправените грешки на МЗХ, на ДФ "Земеделие" и Разплащателната агенция са все още далечен мираж. Да не говорим за прозрачността, липсата на конфликти на интереси и достатъчно бърза и адекватна реакция на проблемите.
 
Има нужда от радикална промяна в политиката по отношение на българското земеделие и цялостна държавна стратегия за развитие на селските райони, за да бъдат усвоени всички милиони евро по предназначение, целенасочено и българското село и земеделието да престанат да бъдат – мръсна дума в съзнанието на българското общество, а хората живеещи на село и занимаващи се съъс земеделие да заемат своето достойно място, което им се полага.
 
 
 
АГРА 2009 - Very nice office FUN movie by  Minister of Agriculture  Valery Tzvetanov
ВИДЕО - АГРА 2009 - Министър на земеделието на България СРАМ !!!! И овцете му обръщат гръб ...
 
Валери Цветанов - АГРА 2009
ВИДЕО Валери Цветанов яко се налива с вино- АГРА 2009