От неизплатените субсидии на хиляди земеделски производители заради застъпвания и други противоречия, които са довели до санкции са се натрупали 35 млн. лв., които както обявиха по-рано ще отидат за тютюнопроизводителите.

На фермерите в стачна готовност е обяснено, че исканията им ще бъдат задоволени и ето: "Обясниха ни, че се прави поредната крачка напред, защото от финансовото министерство ще отпуснат тези 35 млн. лв., които в един момент са се появили като излишък в хазната от санкция на некоректни земеделски производители от застъпвания на площи по линия на директните плащания. Така се появяват тези 35 млн. лв., които са решили в един момент, че може да ги подхвърлят на тютюнопроизводителите без оглед на това, че те са една четвърт от пълния пакет, разрешен от ЕК”, обясни Цветан Филев, който е председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010.

Въпреки обещаните средства, тютюнопроизводителите не се отказват от планираните протести в София. Засега идеята е протестът да се проведе на 20 април. Тютюнопроизводителите ще се съберат пред Министерството на финансите или пред Министерски съвет. Претенциите им са към финансовия министър Симеон Дянков, а не към ресорния Мирослав Найденов. Според тях земеделският министър си е свършил работата, като е осигурил нотификация от Брюксел за изплащане на национални доплащания за 2010 г. Таванът на разрешената помощ е 143 млн. лв.

Според последната информация 35 млн. лв. от средствата трябва да бъдат платени през май тази година, а останалите по-късно. Има изискване обаче стопаните да нямат никакви задължения към бюджета. Именно това е и причината за протестите им. Цветан Филев обясни, че само 30 % от колегите му са си платили данъците и осигуровките. Така ще могат да се платят едва 10 млн. лв. от средствата, предвидени за Май.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Отклоняват пари от Националните доплащания, заради тютюна. Бавят и възстановяването на ДДС

35 млн. лв. тръгват към тютюнопроизводителите през месец Май