Обучени кучета, дронове и електрически огради – Германия е вкарала в действие пълен комплекс от средства за защита, за да не позволи на глиганите да внесат Африканската чума по свинете (АЧС) в страната и да предотврати катастрофа за местната процъфтяваща свиневъдна индустрия, пише phys.org.

CAPA: Цените на едро на свинското се движат около 3,75-3,80 лв./кг

Въпросът вече не е дали болестта ще попадне в Германия, а кога, казва пред изданието AFP Торстен Рейнвалд, представител на ловната федерация на Германия.

Вирусът не е опасен за хората, но е смъртоносен за свинете.

Половината от свинското месо в Германия - става дума за 5 млн. тона на година, се изнася. Това превръща страната в най-големия европейски износител на месо. Дори един случай на АЧС може да нанесе съкрушителен удар върху експорта.

Вероятността страни като Китай да въведат пълна забрана на вноса в случай на установяване на огнище на АЧС е много висока, казва Сара Дхем, представител на германската асоциация на месни продукти.

Пример за това е пълната китайска забрана върху вноса след няколко случая на заразени с вируса животни в Белгия миналата година.

Загубите може да възлязат на милиони евро. Европейският пазар на свой ред ще се сблъска с рязко понижаване на цените на свинското месо.

Германските фермери са разтревожени от момента, в който през ноември в свинеферма в западната част на Полша бе регистрирано огнище на АЧС. Тревогата се засили преди дни, когато медиите за масова информация огласиха нов случай на заразени диви свине – този път само на 40 км от германската граница.

Като резултат горите по границата с Полша вече се обхождат от отряди от ловци. С помощта на обучени кучета те търсят мъртви глигани и бързо отстраняват всеки потенциален носител на вируса.

В Саксония, която е съседна на Полша, ветеринарите провеждат учения в случай на установяване на огнище на АЧС и използват дронове и инфрачервени камери за откриване на болни животни.

На север - в Мекленбург-Предна Померания, се строи 50 км електрическа ограда, която е натоварена със задачата да възпре преминаването на глигани по границата с Полша.

Гледайки със страх риска, в който се намира Германия, Дания вече строи стена по дължината на 70 километровата си граница с нея.

От 2014 г. в Централна и Източна Европа, включително и в България, бяха установени няколко огнища на африканска чума по свинете, чиято жертва станаха и големи свиневъдни комплекси.

Откакто за първи път вирусът се появи на Стария континент през 1957 г., той почти винаги се разпространява в други страни през летищата и пристанищата, казва Сандра Блум, експерт в Института „Фридрих Лефлер“.

Досега се смяташе, че вероятността от непреднамерено разпространение на вируса, например, чрез изхвърляне на сандвичи със свинско месо, е най-голяма. Вирусът може да оцелява в продължение на много месеци в пушени месни продукти, например шунка.

Затова във влакове, в паркове и гори из цяла Германия има разлепени плакати, които призовават хората да не изхвърлят подобна храна. Вирусът запазва жизнеспособността си до три месеца и по гумите на колите.

В момента обаче вниманието на германските власти е съсредоточено върху бродещите глигани, които пресичат границата й с Полша. Иронията е в това, че Германия до този момент извличаше полза от разоряването на свиневъдните ферми в Китай, където се наложи се милиони свине да бъдат унищожени. Това доведе до съществено поскъпване на свинското месо за износ.

Всички теми, свързани с АЧС, следете ТУК.