Промените в климата са все по-осезаеми – екстремни температури и суша, проливни дъждове, болести по културите. За да се справят, овощарите избират модерни сортове, които са по-устойчиви на струпясване – основен проблем в биологичното производство на ябълки и круши.

Още по темата: Между добивите и субсидиите: Реалната цена на една овощна градина

Един от сортовете ябълки, с които белгийският овощар Барт ван дер Страте подновява градината си, е SQ159. Неговата ферма, в която имахме удоволствието да се разходим лично през месец май, е изградена по принципите на пермакултурата – тревата не се коси до малко преди беритба, за да задържа влага и да пази от слънчеви изгаряния. Това също помага и за опазването на полезните насекоми.

Семейството е инвестирало в резервоар с капацитет 1 милион литра дъждовна вода, събирана от покривите през зимата, и малко подпочвени води. Те се използват през лятото за капково напояване, като достига за едва 4 ха – 250 000 литра на хектар годишно. 

Фермерите използват биоагенти, феромонови уловки, лепливи ленти, растителни екстракти като нийм и меден сулфат за защита на растенията. За съжаление, използването на мед скоро ще бъде забранено в Белгия, което поставя допълнителни предизвикателства.

За защита от измръзване фермата използва вентилатори, които раздухват студения въздух, така че отгоре да дойде по-топъл. Практикуват и дъждуване при минусови температури, но това изисква сериозни водни ресурси.

Овощарят разполага с две машини за пръскане, три машини за механична борба с плевелите. Това е от съществено значение, особено напролет, когато почвата трябва да е чиста за оптимално усвояване на органичните торове.

Фермата става органична не само по икономически причини, но и по идеологически. „В началото това беше просто търговски аргумент, но после наистина ни хареса начинът, по който работи органичното земеделие,“ казва Барт.

Основните продукти на фермата са био круши и био ябълки, които се предлагат като свежи плодове на пазара. Освен тях се произвежда и ябълков сок, изготвен в партньорство с малък местен производител, както и ябълково пюре, направено от плодове, които не са подходящи за директна търговия.

Голяма част от реколтата (95%) от ябълки и круши се реализира чрез кооператива BelOrta. Ябълките се продават основно на вътрешния белгийски пазар, докато значителна част от крушите намира реализация в съседни страни като Германия, Франция и Швейцария. 

Малък дял от продукцията се продава директно на крайни потребители – във фирмения магазин всяка събота сутрин и на фермерския пазар в Брюксел, който се провежда в сряда.

Подкрепете независимата журналистика