В деня на Баба Марта фирма РАПИД КБ посрещна своите гости и клиенти в Ден на отворените врати в търговско-сервизния комплекс в гр. Добрич. Интересът към събитието беше изключително голям и пред препълнената сцена фермерите станаха свидетели за поредна година на уникално шоу, в което се съчетаха последните новости в технологиите на световните производители CLAAS и AMAZONE, магнетични танци и музикални изпълнения. 
 
Откривайки събитието, Пламен Богоев, управител на фирма РАПИД, заяви, че датата не е избрана случайно: “Този хубав български празник да донесе на всички вас здраве, успех и плодородие”.
 
 
Георги Богоев от своя страна заяви, че е винаги приятно да се връщаш в родния си град и да се връщаш към детството и младините. “От тук започна всичко и като видим как сме се развили за 40 години и как са се променили технологиите и машините, това означава, че развитие в българското земеделие определено има”.
 
По време на събитието приветствия отправиха и ключовите чуждестранни партньори на РАПИД, дошли специално за събитието от фирмите CLAAS и AMAZONE.
 
Фирма РАПИД КБ получи и макет на световния рекордьор пръскачката AMAZONE UX 11200, постигнала рекорда от пръскане на 10 000 дка в рамките на един ден, с пожелание за подобни постижения и у нас.
 
 
Първата комбинация от машини, която Николай Цеков представи пред фермерите бе новият трактор XERION 5000, агрегатиран със сеялката за пролетници AMAZONE ЕDX9000 TC. Тракторът е с двигател Mercedes, с висок въртящ момент при ниски обороти. Площта на утъпкване на този трактор е сходна с тази при верижните машини и това го прави изключително продуктивен за работа в големи площи и при тежки почвени условия. 12 редовата сеялка с торовнасяне AMAZONE ЕDX9000 TC от своя страна, притежава една важна характеристика, която я отличава от повечето машини на пазара, а именно работа с издухване под налягане на семената. Това позволява  работна скорост от 18 км/ч. и засяване над 1000 дка с изключителна прецизност при удължен работен ден.
 
 
Като контрапункт на най-големия трактор CLAAS XERION последва най-малкият  - CLAAS ATOS, оборудван с навесна сеялка за есенници AMAZONE D9 - 4000.Този трактор се предлага в две серии, изключително компактен и маневрен, което го прави подходящ за животновъдните стопанства, както и за междуредова обработка. Моделът ATOS 340 в момента е на акционни цени.
 
 
Пред фермерите бяха представени и тракторът ARION 440, агрегатиран с новия модел сеялка  AMAZONE ЕD 6000, която вече е с бункер за семена на всеки ред от 60 л. Тази сеялка е с хидравлично задвижване на изсяването като може да бъде оборудвана с опция за изключване на всеки ред. Тя постига висока точност на засяване и то при висока скорост на работа. Тракторът ARION 440 бе показан пред фермерите и оборудван с дискова косачка CLAAS DISCO 3050 с кондиционер за намачкване на масата за по-бързо изсъхване. Една от впечатляващите характеристики на ARION 400 серия е кабината, която получи награда за дизайн с изцяло стъкления си покрив, невероятна видимост и комфорт. Тъй като ARION 400 серия е един универсален трактор, той бе показан и оборудван с новата торачка ZA-TS 3200 Profis Hydro, която разпръсква впечатляващите 650 кг/тор в минута. Това я прави една от най-производителните машини в момента на пазара. Доказва го и фактът, че тази торачка е машина на годината за 2016 г.
 
 
Следващата серия трактори CLAAS, която фирма РАПИД КБ представи пред фермерите, бе ARION 600, оборудвана в два различни варианта, според нуждите на стопанствата - с навесна пръскачка AMAZONE UF 1200  и прикачна UX 3200, с дължина на щангите от 18 до 40 м. и оборудвана с изцяло новата иновация, отличена със златен медал - GPS Switch за изключване не само на секциите, но и на отделните дюзи. Тракторите от серията ARION от своя страна се характеризират с голямо междуосие, разпределение на теглото 50:50, независимо четириточково окачване на кабината и изцяло нова система на охлаждане.
 
 
Лидерът в икономията на разход на гориво в смесените обработки бе AXION серия 800. Презентирани бяха AXION 850, агрегатиран с дисковата брана AMAZONE Catros 5001 и AXION 870 с новия плуг CAYRON 200V, който впечатли и тук фермерите с уникалната си кинематика на обръщане и дава гаранция, че това ще е следващият бисер по българските полета.
 
 
CLAAS AXION 900 серия също маневрира на площадката с перфектната комбинация за висока производителност на полето – сеялката за есенници Cirrus 6003-2, трето поколение. Тази серия бе представена и в най-голямата си модификация AXION 950. Тракторът е оборудван с големи гуми, даващи голямо сцепление, с което се постига и нисък разход на гориво, въпреки голямата мощ. Машината, с която тракторът бе агрегатиран по време на представянето му, бе балопресата QUADRANT 4200, поставяща нов стандарт в пресоването, с изцяло иновативна технология, която я прави най-бързата преса в момента на пазара.
 
 
Не бе пропуснат и телескопичният товарач CLAAS SCORPION, чиято работна височина достига 9 метра. Най-важното, на което бе акцентирано при неговото представяне, е охлаждането му, което е предназначено именно за работа в горещо време, в условия на слама и растителни остатъци.
 
След прекрасните изпълнения на танцовата формация на Нешка Робева – „Нешанъл Арт“, квартет „Стрингс“, детски фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и песните на Деси Добрева, заслужено на плаца застанаха една след друга сериите комбайни CLAAS, владеещи повече от 35 години българските полета.
 
 
Силажокомбайнът JAGUAR 860 бе показан пред фермерите като една от машините, която все повече ще навлиза на нашия пазар, с увеличеното търсене на биомаса и силаж. Изключително икономична машина с Dynamic Power, с опция за автоматично управление на разтоварването Auto Fill.
 
Новата хибридна серия TUCANO 570 впечатли изключително фермерите с възможността за настройване на вършитбата и сепарацията независимо, което прави комбайнът универсален за различните култури и условия на жътвата.Фермерите видяха към серията комбайни TUCANO и изцяло новия хедер CLAAS CERIO, който е оборудван с нов редуктор на ножа за по-висока работна скорост. Той е с подобрена конструкция, с възможност за механично преместване на дъното. При хедер модел VARIO преминаването от рапица към бяла жътва се извършва за не повече от 15 минути.
 
 
Комбайните LEXION също заеха достойно място в представянето със своите серии. Несъмнено погледите привлече LEXION 780 Terra Trac, който е и машина на годината 2016. Комбайнът е с изцяло нов двигател Mercedes Common Rail. Уникален е с новата система 4D, отличена отново на Агритехника 2015, чрез която се вдига производителността на ситата, скоростта при каране на наклон и чистотата на зърното в бункера. LEXION 780 Terra Trac разполага и с още една патентована система, работеща срещу задръстването на машината, което позволява използването на нейната пълна производителност.
 
 
Дефилето на машините завърши с тихата като пантера самоходна пръскачка AMAZONE Pantera, с работна ширина на щангите от 24 до 40 м. Пневматичното окачване при тази пръскачка се регулира автоматично, като това гарантира на 100% нейната стабилност. 
 
 
Представянето на отделните видове машини бе съпроводено от класни музикални изпълнения и танци. Дни на отворените врати, което проведе фирма Рапид в гр. Добрич, показа за пореден път, че симбиозата между изкуството и земеделието е напълно възможно! Както споделяха земеделците след края - Създадохте ни настроение, готови сме за успешен сезон!