За първите десет месеца на миналата година от страната са изнесени почти 30 000 тона пресни зеленчуци и над 33 000 тона пресни плодове. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), като цитират данни на Националния статистически институт (НСИ).

 

Повече внасяме или повече изнасяме плодове и зеленчуци? 

 

Спрямо същия период на предходната година се наблюдава увеличение, съответно с 68,7% и 2,2%.

 
Най-голям принос за увеличението на общия износ на пресни зеленчуци имат краставиците, гъбите и бобовите зеленчуци, съответно с 3,9 хил. тона, 1,9 хил. тона и 3,2 хил. тона.  Отчита се ръст и при износа на пиперки, зеле, моркови, тикви, лук и патладжани.
 
 
От произвежданите в страната плодове, най-значително увеличение на износа спрямо десетте месеца на 2015 г. се наблюдава при ягодите, ябълките, крушите и малините – между 4 и 9 пъти, а по-умерено – при гроздето, кайсиите, прасковите, сливите, дините и вишните – от 6,6% до 54,6%. Същевременно, износът на черупкови плодове, череши и пъпеши намалява в рамките на 33,5% - 89,6%.
 
 

 

 

За периода януари-октомври 2016 година страната ни е внесла малко над 193 000 тона пресни зеленчуци и 240 000 тона пресни плодове. Най-внасяни пресни зеленчуци са доматите, а от плодовете – гроздето.