С 30 % по-слаба е реколтата от орехи, събрани през есента на 2019 г.  Това обобщи Евгений Филипов, който отглежда 300 дка биологично сертифицирани орехови градини в Добричка област.

200 млн. евро повече за българското земеделие в ОСП след 2020

„Обичайното количество от сух орех с черупка за цяла България възлиза годишно на около 15 000 тона. Резултатите от 2019 г. са едва около 30 % от тези количества. Дори има региони, в които почти няма реколта”, допълни Филипов.  


Като причина за ниските добиви от орехи производителят посочва късните слани, които са попарили цветовете на дърветата.

„Нанесени бяха  сериозни поражения през пролетта. Замръзването от сланите е на височина човешки ръст и до там няма нито едно плодче. Нагоре има, но по-малко. Именно това доведе до 30 % по-слаба реколта”, анализира още Филипов. 


Това се е отразило върху реализацията на орехите. Всички производители бързо са продали стоката си. В следващите месеци се очертава сериозно търсене на орехови ядки, прогнозира земеделският производител.

„В Украйна има много качествена продукция и най-вероятно ще се внесат орехи оттам. През последните години украинското правителството си е поставило за цел да превърне страната в основен производител за Европа. Усилено работят в тази посока, сеят хубави сортове, подходящи за машинна обработка и механизация”, разказва още Филипов.  


Липсата на зимна влага в момента няма да се отрази върху ореховите дървета. Корените им се развиват на дълбочина 3-5 метра. При продължително засушаване обаче по-повърхностните корени ще пострадат и това ще се отрази върху плододаването, ако няма поливни съоръжения, допълва разказа си Евгений Филипов. 


Производителят засажда първите си орехови дръвчета през 2008 г. Градините са разположени в няколко землища на Добричка област – в селата Стефаново, Славеево, Победа и Крушари. Следват дълги и обстойни проучвания у нас и в чужбина. Филипов научава от производители с опит от Швейцария, че са нужни между 12 и 14 години, за да се върне инвестицията в една орехова градина. Най-високо е плододаването между 15-та и 40-та година.


На Балканите се отглеждат черупчести с висок процент захарност и мазнини, с добри вкусови качества. В същото време обаче българският орех има лош имидж в Европа и това прави пазара много труден за родната продукция.

„Орехите се брулят и събират край пътищата, няма яснота какъв е произходът им при продажба навън, а изкупуването е в махалите”, не крие още производителят.