Министерството на земеделието и храните гръмко обяви за започващите днес семинари по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 !  Мероприятията щели да се проведат до 31-и Юли във всички Областни центрове.

Както с това си обявление, така и с поредицата  "бисери" и некомпетентни изказвания пред bTV тази сутрин в лицето на новия си Министър, МЗХ доказа, че е структура, която най-малко работи в интерес на селското стопанство и селата .

Какво нехайство е нужно, за да провеждаш информациони семинари, с 24 месеца закъснение, след като редица НПО вече са ги провели многократно?
Каква наглост е нужна, да искаш да събираш хора и да им разясняваш как да кандидатстват с проекти, след като на тях са им ясни всички параметри по наредбите, но Програмата за развитие на селските райони не е стартирала с повече от 15 месеца закъснение, а от МЗХ се чуват само обещания?
Как да рискуват наново и кандидатсват хората с проекти, след като около 35-40% от бенефициентите по ПРСР са в списъка с отрязаните проекти по САПАРД и едвам плащат лихвите по ипотекираните си имущества и не знаят ще си получат ли субсидиите си по САПАРД  или заради корупцията в Министерството на земеделието ще фалират?

След като целенасочено или не, Министерството на земеделието успя масово да демотивира хората в селата и селскостопанските производители да кандидатсват с проекти по ПРСР 2007-2013, то остава въпросът "Защо се сетиха след дъжд качулка да провеждат семинари, на които някой щатен служител просто ще изчете наредбите, които са публикувани навсякъде в интернет?"  
Отговорът е прост. За да се усвоят поредните милиони евро за семинари, брошури, командировки и хонорари на "експертите" от аграрното ведомство в София . А това дали се търси някаква ефективност от тези семинари е съвсем ясно. Приоритет са частните, корпоративни и политически интереси, а не целта на програмата - да развие реално селските райони.