С 22 000 броя по-малко са подадените заявления по Кампанията за директни плащания тази година спрямо миналата, показва справка на Фермер.БГ. По данни на ДФЗ подадените заявления за Кампания 2014 са близо 137 000 бр., докато тази година те са 115 000. Около 1 млн. и 600 хил. декара земя по-малко е заявена за подпомагане. Значително по-малко са включително и заявените за подпомагане пасища и ливади през тази годин, което според Николай Маринов, директор на главна дирекция Земеделие и регионална политика в МЗХ, се дължи на изискването за получаване на субсидии въз основа на правно основание и изискването за регистрация като земеделски стопанин.
 
Фермер.БГ попита Николай Маринов има ли опасност да се изгубят средства по директните плащания заради намалените площи? 


 
Първо няма да се загубят средства от Директни плащания, защото те ще се преразпределят. Пакетът от средства е един и дали е на 3,5 млн. хектара или на 3,8 млн. хектара, няма никакво значение. Друг е въпросът, че тази политика на политическото ръководство на МЗХ с въвеждането на правно основание извади всичко на светло. И всички тези, които по една или друга причина са заявявали земя и са декларирали, че имат правно основания за предходните години, се оказва, че за голяма част от тази земя те не са имали правно основание. От там дойде и това, че някъде около 1 млн. и 600 хил. декара земя, в която се включват и трайни насаждения, обработваема земя и т.н., не е заявена за подпомагане.
 
Има и един друг малък проблем за някои производители, а именно изискването за регистрация като земеделски стопанин по Закона за подпомагане на земедлските производители. Това води към ангажименти за заплащане на социални осигуровки, медицински осигуровки, а знаете, че българинът е такъв човек, че като му се дадва той прибира без да задава въпроси, а когато той трябва да дава, някак си действието изваждане му е трудно. И затова от 130 хил. земеделски производители миналата година, то сега са около 115 600, коментира Маринов.
 
Анализът, разбира се, ще го направим след около седмица, седмица и половина. За мен като специалист, това означава, че една не малка част от тези земеделски производители са участвали в системата за идентификация на земеделските парцели като очертаване. Сега само поради тази причина да не плащат осигуровки, те са предали своите площи на някой арендатор, като те си ги обработват и според мене, арендаторите след като получат субсидиите, ще им ги дадат на тях, посочи експертът от МЗХ. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!