С 14% е спаднала цената на кравето мляко в България за една година. Това заяви пред Националната телевизия министърът на земеделието и храните Десислава Танева. За съжаление тенденцията за спада на цената на млякото продължава 12 поредни месеца. Казвам за България, защото за различните страни от ЕС също са различни периодите. Като примерно по статистиката за месец януари тази година цената е с 14 % по-ниска, отколкото цената през месец януари 2014 г., посочи земеделският министър.
 
[news]
Десислава Танева припомни, че на Съвета на земеделските министри на ЕС в понеделник, България, заедно с Румъния са поискали европейско финансиране за млекопроизводителите: Както знаете, заедно с Румъния на Съвета на министрите на земеделието представихме документ с искане за решение за подпомагане с европейски средства на българските производители на мляко, тъй като схемите, които до момента се прилагат от ЕС са неприложими за нашата страна, тъй като подпомагането касае сухото мляко и кравето масло, каквито в България, особено първото, не се произвежда изобщо, обясни Танева и допълни, че на този етап „имаме подкрепа на още 10 страни-членки да се вземе инструмент с европейски средства, който да е приложим за структурата за производството на мляко и фермите в страната. Това би било допълнителна подкрепа. Всички знаем, че средствата за подпомагане, които са национални, от държавния бюджет, не са в размер, който удовлетворява земеделските производители и те са прави в това си отношение“, посочи министър Танева. 
 
По време на разговора стана ясно, че държавата има възможност да помогне на млекопроизводителите с национални средства по схемата за помощта de minimis, каквато ще се приложи през тази година. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!