Трудовото възнаграждение на работещите в сектор „Земеделие“ бележи ръст през последните месеци на 2021 г. и става 1620 лв., показва изследване на Териториалното статистическо бюро.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Така селскостопанските рабонтицисе нареждат на трето място в своеобразната класация от най-добре платени служители в региона на Добруджа. Първенци в челната тройка отново са заетите в производството на електрическа и топлинна енергия – 3169 лв., на второ място са учителите със средна заплата от 1682 лв.

Възнаграждението на заетите в сферата на земеделието е нараснало с почти 170 лв. в сравнение с третото тримесечие на 2021 г., когато е била 1452 лв. Завишените заплати в земеделския сектор се обясняват с добрата реколта през последната стопанска година и по-високите добиви от основните зърнени култури. До лятото на 2021 г. заетите в земеделските фирми получаваха по-ниски възнаграждения. Отрицателната тенденция на работните заплати започна още през 2019 г., когато възнагражденията са били едва 1101 лв. за месец. Последвалата суша през 2020 г. влоши още повече ситуацията на пазара на работна ръка. 

Средно с 14% е нараснала средната работна заплата в Добричка област пред последното тримесечие на 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г. Възнаграждението на заетите през последните месеци на изминалата година е било 1256 лв. при 1612 лв. за страната.

Доколко завишените заплати могат да покрие темповете на инфлация, е друг въпрос. Изследването на Националния статистически институт показва, че общият разход на лице от домакинство през последното тримесечие на 2021 г. се е повишил с 12,1% спрямо същия период на 2020 г. 

В сравнение с останалите области на страната през четвъртото тримесечие област Добрич е на 16-то място по размер на средната работна заплата. Най-високи са възнагражденията в областите София, Враца, Варна и Стара Загора.