Производството на птиче месо в Турция през май месец е намаляло с 3,3% в сравнение със същия месец миналата година, като при пуешкото месо е налице сериозен спад – с 32,4%, информира Meatinfo.

В десетката: Най-големите производители на месо

Според данните на турския статистически институт за месеца производството на пилешко месо възлиза на 193 330 тона за посочения период, а на пуешко месо – 4 656 тона. За месец производството на пилешко месо бележи ръст от 8%, а на пуешко месо – с 2,1 %. 

Количеството на закланите пиленца е достигнало 109 000 000, а на пуйките – 458 000. При бройлерите има ръст от 8,3% през май, сравнено с предходния месец тази година, и спад от 5,7% в сравнение със същия месец година по-рано. 

Закланите пуйки са с 1,6% повече през май, сравнено с месец по-рано, и с 26% по-малко, сравнено със същия месец миналата година. 

Производството на яйца е достигнало 1,6 млрд. единици – т.е. налице е спад от 1,2% в сравнение с април и ръст от 1,2% в сравнение с нивото, регистрирано през май 2018 г.