Глинестата почва е трудна за обработка и склонна на заблатяване. Добрината новина за фермерите е, че има култури, които са подходящи точно за такава пръст. Ряпата дайкон е точно такава и освен това създава добри условия за последващо отглеждане на картофи, пише AgroXXI.

Картофопроизводителите ще получат 2 млн. лева за борба с вредителите 

Засаждането на дайкон е много лесно. Добре е да бъде в началото на пролетта и април. За целта направете бразди с мотика на дълбочина един и половина сантиметра и посейте семената в жлебове, разположени на разстояние 5 см един от друг. Внимателно покрийте семената с почва, вода и разредете с ножица по-късно през сезона, когато разсадът достигне височина от 5 см до разстояние между растенията от 15 см. 

Репите дайкон са богати на изотиоцианати - мощни противогъбични и антимикробни съединения. Когато растат, корените им отделят тези съединения, като ефективно дезинфекцират почвата около тях.

Дайконът обича глинеста почва. Благодарение на размерите му, които понякога достигат до 35 см, той по естествен начин я разрохква. Често се отглежда като покривно растение за намаляване на ерозията и борба с плевелите. 

Мощните и дебели корени на дайкона буквално пробиват плътната почва, създавайки дупки за следващите растения. Понякога културата се оставя напълно да се разложи в почвата, така че корените да освободят хранителните вещества и фитосанитарните вещества, натрупани през вегетационния период. Това се прави в сеитбооборот с картофи. Дайконът се оставя за зимата, а следващата пролет семената се засаждат във вече подготвени по този начин дупки, обогатени с органични вещества от изгнили репички. Резултатът е, че картофите произвеждат повече грудки.

Дайконът се развива най-добре в почва с pH 5,8-6,8. Не изисква азотно торене. Тъй като трябва да получим силни корени, трябва да избягваме внасянето на прекомерни количества азот в почвата. По-добре е в началото да се вземат почвени торове с фосфор и калий. Ако смятате, че почвата е достатъчно плодородна, можете изобщо да не торите.

Може да приберете реколтата от дайкон, когато листата му достигнат около 20 см дължина. Издърпайте едно растение и проверете размера. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

ДФЗ преведе 79 млн. лева обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци

Топ 10 на културите, които получават най-големи субсидии в Румъния