Очаква се през 2013 г. руските земеделци да приберат реколта от соя в размер на 2,5 милиона тона. Нейната популярност нараства, а изкупната цена се вдига, отчитат агроанализаторите. В момента в Русия годишно се добиват над 1 млн. тона соя. Засетите площи там започнали значително да се увеличават още от 2000 г., а затова допринесъл и фактът, че все по-често в животинските фуражи се слагала соя. В същия момент фермерите увеличавали броя на животните си, което е още един положителен момент в развитието на високопротеиновото растение.

Русия прави сериозна заявка да стане един от основните износители към Европа на соеви суровини. Официалната статистика показва, че от 2007 г. там се наблюдава драстична промяна по отношение на вноса и износа на соево масло. Благотворно въздействие за енергийната култура има и увеличеното търсене в Европа, заради бумът в производството на биодизел.

Руските стопани реагираха веднага на атрактивните цени на пазара и през миналата година са увеличили засетите плиощи до рекордните 900 хил. ха. Примамена от перспективите на соята и Украйна обръща погледа си на там. Тя дори започнала да изнася суровина. Руснаците обаче са притеснени от информации в медиите, че в Украйна си позволяват да отглеждат генномодифицирана соя по модела на Аржентина с цел по-високи добиви.

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!