Реколтата от пшеница в Русия може да се редуцира с 20% тази година заради продължаващата суша във водещите зърнопроизводителни райони на страната Ростов и Краснодар, съобщават световните агенции. 
[news]
Земеделските производители от Ростовския регион, един от най-важните за износа на пшеница, са изправени пред по-ниски добиви на пшеница тази година, което се дължи на липсата на дъждове миналата есен и горещото и сухо време в момента. Ситуацията може да се влоши, ако не падне дъжд през следващите седмици.
 
Във ферма в южната Ростовска област, очакванията са да се получи добив от 3.6-3.7 тона пшеница на хектар, в сравнение с 3,9 тона през миналата година, каза Владимир Абрамов, агроном в Agro Michurinskoye, цитирани от Reuters.
 
Тази година месец май беше сух, но в края на тази седмица се очакват дъждове, каза Дмитрий Скредник, агроном в Agrogard, Краснодарска област. Ако очакваното дъждовно време не дойде, добивите може да се понижат с 15-20 процента, но Краснодар все още има време за валежи преди прибирането на реколтата, което започва след месец, каза Татяна Анисимова, друг агроном в Agrogard.
 
Властите в Русия, един от най-големите износители на пшеница в света, очакват да получат 100 милиона тона пшеница през тази година, което ще помогне на страната да  запази силния износ и през стопанската 2015-2016 година, която започва през юли. 
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!