Руското ембарго на храни става все по-стриктно. От днес 21 октомври 2014 Русия абранява вноса на мас, птичи мазнини, изрезки от едър рогат добитък и свине. Забраната засяга и фуражни брашна, които се изработват от такива субпродукти.

 

"Росселхохнадзор" обяви, че ограничението влиза в сила от днес и не засяга пратките до 21 октомври и пристигнали на руската граница преди 26 октомври.

 

Сергей Данкверт, директор на руския регулаторен орган, оповести, че решението е взето след преговорите между главния ветеринарен инспектор на Русия и ръководителя на дирекцията на Европейската комисия по здравеопазване и защита на потребителите Бернар ван Готем. На тези преговори ЕС не е дал никакви гаранции, че надзорът на животинските храни ще се подобри, въпреки многократните алармирания от страна на Москва.

 

По рано тази година  руския регулаторен орган изброи няколко държави, които създават проблеми с продукцията си. сред тях са Австрия, Унгария, Германия, Дания, Италия и Полша. При тях били засечени листерия и салмонела, както и съдържание на олово, тетрациклин и кадмий, но тъй като не може да се наложи забрана за отделни държави от ЕС, се налага цялостно ембарго на животиските продукти от ЕС към Русия.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!