Русия въведе експортно мито от 35 евро за тон пшеница, което е в сила от началото на месец февруари. Мярката ще намали износа на Русия, което е благоприятно за останалите участници на пазара. 
[news]
Размерът му е 15 процента от митническата стойност плюс 7,5 евро, но не по-малко от 35 евро за тон, съобщава БТА. Правителството обяви тази мярка през декември 2014 година, за да ограничи продажбите на руско зърно на външните пазари и да стабилизира цените на хляба и брашното в страната, които поскъпнаха след свиването на предлагането на зърно през ноември-декември 2014 година. Очаква се тези стоки да спрат да поскъпват до април тази година, посочи вицепремиерът Аркадий Дворкович. 
 
С влизането в сила на митото допълнителните административни ограничения за забавяне на износа вече не са необходими и поради това се планира да бъдат отменени, допълни той. Преди влизането в сила на митото износителите засилиха експорта на зърно, който през първите две седмици на 2015 г. е скочил с 30 процента на годишна основа. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!