Русия ще увеличи износа на пшеница към Египет, както и вноса на други селскостопански продукти от там, съобщиха руски официални лица след като двете страни обсъдиха възможностите за свободна търговия, съобщава Agri.eu.
 
[news]
Този ход идва дoкато Русия търси нови източници на доставка на агростоки, след като забрани вноса на храни от Съединените американски щати, Европейския съюз, Австралия, Канада и Норвегия миналата седмица в отговор на западните санкции заради кризата в Украйна. 
 
"Египет вече е увеличил селскостопанските доставки на нашия пазар с 30 на сто и е готов да ги увеличи с още 30% в близко бъдеще", каза руският президент Владимир Путин след среща с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси. 
 
Повишеният египетски внос на продукти като картофи, лук, чесън и портокали ще компенсират половината от недостига на тези продукти, причинени от забраната, коментира руският министър на земеделието Николай Фьодоров.
 
Египет е най-големият вносител на пшеница в света и най-големият купувач на руска пшеница. Северноафриканската страна е купила 3,6 милиона тона руската пшеница през миналата пазарна година, до края на юни.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!