Президентът на Русия Владимир Путин удължи действието на указа за ембаргото върху хранителните продукти до края на следващата година. Тази стъпка е отговор на антируските санкции, информира РИА Новости.

Африканската чума по свинете дойде на 50 км от България

Ръководителят на комитета на Държавната дума за финансовия пазар Анатолий Аксаков отбеляза, че ограничителните мерки трябва да се удължат в отговор на решенията на Запада. По думите му ембаргото „се въвежда на принципа на взаимност“ и стимулира развитието на вътрешното производство.

В последно време нашето селско стопанство и преработката на земеделска продукция активно се развиват, благодарение на това решение. Ако преди внасяхме значително количество свинско, говеждо, пилешко месо, зърнени продукти и плодове, то сега започнахме да произвеждаме повече и съответно спечелихме от това, отбеляза политикът.

Фермерите поддържат решението

Удължаването на ембаргото потвърждава курса на замяна на вноса и не влече след себе си до никакви промени за бизнеса, който вече свикна с новите условия, смята изпълнителният директор на Асоциацията на производителите и доставчиците на хранителни стоки Дмитрий Востриков.

Контрасанкциите от страна на Русия свидетелстват за продължението на курса на правителството да поддържа фермерите, уверен е Сергей Королев, президент на Овощарския съюз.