Русия е забранила вноса на територията си на подлежаща на карантина продукция, съпроводена с български сертификати, считано от 1 септември. Съобщението е на Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор), цитирана от ТАСС, пише БТА.
 
Решението за забраната е "във връзка с факти, изложени в писмо на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), според които се признават за фалшифицирани всички експортни и реекспортни фитосанитарни сертификати, издавани уж от българската страна за подлежаща на карантина продукция, внасяна в Русия".
 
Росселхознадзор забрани реекспорта на растителна продукция от България още на 24 април заради многобройни случаи на подправяне на реекспортни документи. "Не ни се струва възможно да се борим с това, защото нашите колеги дори не искат да се борят с контрабандата", отбеляза тогава заместник-ръководителката на службата Юлия Швабаускене.
 
Например от България с реекспортни сертификати в Русия са влизали ябълки уж от Китай, Бразилия и Мароко. Само че Росселхознадзор не можа да потвърди произхода на тази продукция, допълни Швабаускене.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!