Представители на руската Федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Росселхознадзор) са в преговори с техни колеги от Беларус във връзка с доставките на млечни продукти в Русия.
 
 
В началото на тази седмица Москва въведе временна забрана за внос на мляко и млечни произведения от съседната страна.  Санкциите засягат суровото мляко, всички видове сметана, кондензираните и сухи млечни продукти, а също изварата и млечния белтък. Остават разрешени доставките на мляко, подготвено в опаковки за продажба на дребно.
 
От Росселхознадзора  съобщиха, че ограниченията се въвеждат поне до провеждането на преговори между ветеринарните служби на двете страни и уреждането на ситуацията с осигуряването на безопасността на млечната продукция, предаде rg.ru. Някои наблюдатели не изключват забраната да има и политически отенък.
 
Руският надзорен орган уточни, че ембаргото е свързано с продължаващите доставки на небезопасни продукти. По данни на надзора, през 2017 г. 63% от нарушенията на ветеринарно-санитарните норми от страна на беларуските производители са свързани именно с млечните продукти. При това делът на продукция с отстатъци от забранени и вредни вещества е бил 55.6%.
 
 
Само от началото на тази година са открити 32 нови случая на нарушения на безопасността в млечна продукция от Беларус, като в 65.6% са открити следи от забранени  и вредни вещества.
 
Беларус е най-големият вносител на млечни продукти в Русия – на нея се падат близо 80% от доставките на тази група стоки на руския пазар.
 
В същото време през миналата година Русия увеличи собственото си производство на сурово мляко с 3.5% спрямо предишната година до 17.8 млн. тона, като по този начин осигурява със собствена продукция 82% от потреблението на вътрешния си пазар. Останалата част от консумацията се покрива от вноса на 7.5 млн. тона годишно. През последните четири години делът на доставените от чужбина млечни продукти е намалял с 20%.
 
 
„Сега се създаде профицит (положителен баланс – бел. ред.) и рекордни запаси от такива стоки на склад“, обясни председателят на управителния съвет на „Союзмолоко“ Андрей Даниленко. Според него, сегашното ембарго няма да се отрази на пазара. „Не си заслужава да говорим за възможен дефицит“, подчерта той.