Русия и Южна Корея не се забавиха с ответните си реакции на решението на Европейския съюз (ЕС) да въведе квоти върху 26 вида стомана, при превишаването на които доставките ще бъдат облагани с мито от 25%. Мерките на Русия ще засегнат еврепейските компании, които предлагат препарати за растителна защита.

Германия заменя химикалите с лазерни технологии

Най-вече от това решение на ЕС ще пострадат Южна Корея, Китай, Индия, Турция и Украйна, съобщи РИА Новости. Безусловно това е реакция на действията на САЩ. Отсъствието на мито върху вноса би било за предпочитане, отбеляза един от еврочиновниците пред агенция Reuters. Той допълни, че след като Вашингтон е стартирал този процес, европейските власти не са имали друг избор.

Бездействието на Европейската комисия би унищожило стоманодобивните компании, страдащи от понижаването на цените. В това време митата и квотите водят до увеличаване на разходите в ключови икономически сектори, например автомобилната промишленост, допълни еврочиновникът.

Колкото до основните търговски партньори на ЕС, те не скриха възмущението си.

Русия веднага предприе стъпки по въпроса. Тази седмица президентът Владимир Путин поиска от правителството да бъдат взети антидъмпингови мерки срещу европейските компании, продаващи в Русия „пестициди по-евтини, отколкото предлаганите на вътрешния пазар“.

Това, разбира се, е ясен признак за дъмпинг, поради това се надявам министерството да ме послуша и да предприеме нужната инициатива, антимонополните служби ще ме подкрепят, отбеляза държавният глава.

Президентът подчерта още, че помощта за руските производители на торове и хербициди отговаря на интересите на страната както по отношение на здравеопазването (в чуждестранните хербициди може да има вредни съставки), така и от материална гледна точка, изразяваща се в „милиарди долари“.

Решението за въвеждането на мито върху европейските хербициди по-рано бе прието на ниво Евразийски икономически съюз. Тогава вето наложи Казахстан.

По мои изчисления до 30 дни митото ще влезе в сила. Казахстан го блокира по непонятни причини, може би някакво лоби, допълни Путин. Той бе категоричен, че позицията на Казахстан няма да спре антидъмпинговата процедура, стартирана от Русия.

Южна Корея изрази официален протест и поиска парични компенсации за компаниите. Ако Брюксел не направи изключение за южнокорейските производители на стомана или се откаже от плащането на компенсации, Сеул е готов да въведе ответни ограничения върху европейските стоки.