Русия въвежда експортно мито върху доставки на соя от 30%, но не по-малко от 165 евро на тон от 1 февруари до 30 юни 2021 г. за всички страни, с изключение на страните-членки на Евразийския икономически съюз. Това става ясно от правителствен указ, публикуван в началото на тази седмица. 

Царевица, захар и соя - устойчиви на COVID-19

Предложението за налагане на мита за износ на соя беше одобрено от комисията по митническо и тарифно регулиране още през декември 2020 г. Руското министерство на икономическото развитие заяви, че въвеждането на митото се дължи на световния скок в цените на суровината и е насочено най-вече към осигуряване на достатъчни резерви за преработващата промишленост в страната.

Решението, както отбелязва министерството, има за цел да предотврати увеличаването на цените на соево масло и соево брашно, които се използват в хранителната индустрия.

Към 16 декември 2020 г. разходите за соя в Русия възлизат на 35 655 рубли (480 долара) за тон, което е със 65% повече в сравнение с 19 декември 2019 г., според земеделското министерство в Русия.

Освен това ресорното ведомство и Федералната антимонополна служба ще наблюдават цените на соята и соевия шрот от месец февруари до края на юни 2021 г., за да предотвратят скок на цените на вътрешния пазар.