През последните години пшеничното производството на Русия скочи, което се дължи на добрите условия за отглеждане на зърно.
 
 
Това увеличава печалбите на фермерите, позволявайки им да реинвестират приходите си в по-добри семена и оборудване. Руското зърното стана по-привлекателна стока за чуждестранните купувачи и страната отне голяма част от пазара на износ на пшеница от основни доставчици като САЩ. 
 
По данни на Българската телеграфна агенция Русия намалява зависимостта си от вноса на селскостопански продукти, след като забрани импорта на някои западни храни в отговор на санкциите, наложени й заради анексията на Крим.
 
Близо половината страни в света внасят жито от Русия. Някои от най-големите купувачи са наблизо, но търсене има и от далечни страни. Основният клиент на Русия е Египет и африканската страна зависи от руските доставки, за да изхранва населението си, а купувач номер 2 - Турция, използва житото за производство на брашно, което след това изнася. 
 
Руското зърно е евтино, а свръхпроизводството от годините на изобилна реколта води до спад на цените, които остават ниски благодарение на кратките транспортни маршрути през Черно море, което е центърът, през който минават повечето руски доставки, до купувачите в Близкия изток и Африка.