Русия обмисля въвеждане на строго ембарго за агростоките от Турция. Русия може да замести вноса на плодове и зеленчуци от Турция с доставки от други държави в случай на замразяване на търговските отношения с Анкара. Това заяви руският министър на селското стопанство Александър Ткачев пред Интерфакс.

 

На първо време вносът на зеленчуци можем да го извършваме от Иран, Мароко, Израел, Азербайджан, Узбекистан, цитруси ще внасяме от ЮАР, Мароко, Китай, Аржентина, Абхазия и други страни, информира министърът.

 

Турция изнася за Русия над 360 хиляди тона домати и 250 хиляди тона цитруси годишно. 4 процента от вноса на продукти Русия приема от турската страна. Москва се готви и да пренасочи износа си на зърно към други стани, ако се наложи да изгуби турския пазар, заявява още Ткачев.

 

По думите му, зърното, слънчогледът и други стоки, които Русия през последните години активно продава в Турция се търсят по целия свят. Министърът отбелязва обаче, че делът на износа за Турция на руско зърно е не повече от 10 %.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!