Накратко:
•    Кремъл анулира квотите на големи износители
•    Кой е новият експортен фаворит в страната?


Министерството на земеделието в Русия намали квотата за износ на зърно за един от най-големите търговци на зърно в страната Rodnie Polya, известен преди като TD RIF, за текущата пазарна година с почти 1,2 милиона тона. Това стана факт със заповед на министерството, публикувана във вторник.

Квотата е намалена до 2,78 милиона тона на фона на спор между износителя и властите, официално касаещ фитосанитарни проблеми, които доведоха до прекъсване на износа на зърно за търговеца и притесниха световните пазари на зърно.

Борбата на Кремъл за контрол върху износа се разрасна допълнително, след като министерството анулира и квотата за Louis Dreyfus Vostok и още четири други компании.

Rodnie Polya съобщи за проблеми с получаването на фитосанитарни сертификати още в средата на март, а в началото на април ситуацията ескалира допълнително.

Миналия месец Пьотр Ходикин, собственик на Rodnie Polya, един от най-големите износители на зърно в Русия, каза че бизнесът на компанията е бил блокиран и терминалът в Азов е затворен.

Речният терминал, който води до Азовско море, обработва по около 15 000 тона зърно на ден, или около 4 милиона тона годишно.

Според Росселхознадзор, руският селскостопански надзорен орган, действията са напълно безпристрастни и в отговор на множеството оплаквания от страни вносителки относно несъответствието на руското зърно с карантинните изисквания.

Руският орган за наблюдение на селското стопанство пък заяви в петък, че е издал сертификат, позволяващ на плаващ за Египет кораб, превозващ пшеница, натоварена от търговската фирма Rodnie Polya, да напусне пристанището.

„Корабът за насипни товари EDFU с 63 000 тона пшеница на борда получи фитосанитарен сертификат след чакане няколко седмици и успя да напусне черноморското пристанище Новоросийск“, потвърди и източник на компанията износител.

Източникът също каза, че друг кораб, WADI TIBA, натоварен от Rodnie Polya за египетския държавен купувач на зърно, General Authority for Supply Commodities, остава в пристанището, докато проблемите на компанията с получаването на фитосанитарно разрешение за кораби, не бъдат решени.

Действията на Министерството в последните дни доведоха и до преразпределение на квотите за износ на зърно, с което се увеличи дела в износа на водещия износител на зърно Grain Gates с 1,864 милиона тона до 6,08 милиона тона.

Общата квота на Русия за износ на зърно за втората половина на маркетинговия сезон 2023/24 г., който продължава от 15 февруари до 30 юни, възлиза на 29 милиона тона, като се вземе предвид допълнителна квота от 5 милиона тона, въведена през април на фона на големи запаси в Русия след висока реколта през 2023 г.

Министерството на земеделието заяви, че руският износ на зърно този сезон може да бъде рекорден, достигайки 70 милиона тона.
Въпреки това анализаторите вече започнаха да намаляват прогнозите за износа, намалявайки прогнозите за реколтата поради трудни метеорологични условия.

👉 Вижте плейлист в YouTube с „Динамиката на зърнените борси“ на Боян Иванов, създадена специално за Agri.bg.