Валежите от края на миналата седмица ще се отразят много благоприятно на есенните култури при положение, че зимата беше много кратка и мека и в много райони на страната влагозапасяването беше много малко.

В същото време обаче настоящите условия - влагата в комбинация с топлото време, създават отлични предпоставки за развитието на болести по културите и е необходимо задължително пръскане с фунгициди. Това каза пред Фермер.БГ Румяна Ангелова, председател на Националната асоциацията на зърнопроизводителите (НАЗ).

Тази година е много благоприятна за развитието на рапицата, тя е във фаза на цъфтеж и, за разлика от миналата година, когато цъфтежът премина за 10-15 дни, сега зърнопроизводителите са по-обнадеждени за развитието ѝ, посочи Ангелова. От НАЗ очакват добра реколта от рапица, въпреки че през тази година площите са значително редуцирани в сравнение с миналата. Ечемикът вече на много места е изкласил, скоро ще изкласи и пшеницата.

В много райони на южна България – като Хасково, Пловдив сеитбата на царевица е слънчоглед вече приключи. В Добруджа тя все още тече. Има много изникнали посеви. Някои от тях са „по-стресирани“ заради студа от изминалите дни, но те могат да се компенсират с подхранващи препарати, коментира още Ангелова.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!