Активната жътва започна в Южната част на страната, заяви Румяна Ангелова в интервю за Фермер.БГ. Тя коментира и очакванията на земеделците относно одобрението на проекти по мярка 4.1, както и притесненията на зърнопроизводителите за кадастъра

В кои региони вече има активна жътва и как върви тя, какви са очакванията ви за средни добиви?

В няколко региона имаме сведения за започнала жътва. Това са Стара Загора, Пловдив, Великотърновскo. Това са регионите в по южната част на България и много малко от северната част на страната са в активна жътва.

 

 

МЗХ очкава реколта от пшеница между 4,3 и 4,5 млн.тона, вашите прогнози какви са?

Знаете, че беше много тежка година за нас, за зърнопроиводителите. Много тежки климатични условия. Знаете, че много по- малко пшеница се зася. Имаме около милион до 2 милиона дка, които не бяха засети. На този етап се въздържаме от коментар. Надяваме се реколтата да бъде задоволителна. Няма да е като миналогодишната, но колкото повече, толкова по-добре.

[news]


Има ли поражения от градушки през последните дни, има ли засегнати посеви със стопанско значение?

Има засегнати посеви. В различните региони е различно. Знаете, че много голяма част от зърнените региони не са обхванати от Агенцията за борба с градушките. Там, където нямат обстановки, има големи поражения. Дано това да не се отрази на реколтата, но истината е, че това ще бъде за сметка на производителя.

 

Как приехте новината, че проектите по мярка 4.1 по ПРСР за комбайни и трактори няма да се финансират заради липса на средства? И какви са очакванията ви за следващите приеми по мярката?

За съжаление се оказва, по първончални данни, че наистина сектор Зърнопроизводство няма да бъде финансирано. С приоритетните сектори, критериите и точковата система, които бяха заложени в програмата, се оказа, че на този етап, на първия прочит по подадени проекти, ще бъдат финансирани приоритетните сектори – животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство, боилогично земеделие. Зърнопроизводството наистина остава на заден план. Много дебати проведохме. Надяваме се обаче в следващият прием, който за техника евентуално ще бъде догодина, приоритетите и точките да бъдат сртуктурирани така, че сектор зърнопроизводство да бъде субсидиран по някакъв начин. Искрено се надяваме министерстово да преосмисли политиката и да успее да подпомогне един сектор, който допринася за цялото търговско салдо на България.

 

Съобщихте за проблеми с кадастъра. Какви са те и вие, като Асоциация какво сте предприели?

Наистина имаме голям проблем с кадастъра. Имаме много малко землища, които са с кадастър. Министертвото иска да се прехвърли територията на цялата страна в кадастъра. Това е и европейско изискване. За съжаление обаче административният капацитет, който има кадастърът, не отговаря на нуждите, които имаме ние. Получават се едни забавяния, няма обновяване на данни между МЗХ и между кадастъра. Това възпрепятства много работата на земеделския производител. Оказва се, че с месеци не могат да се извадят нови скици. Не са отразени делбите на имотите, не са отразени продажбите. Това в много голяма степен ще затрудни работата ни. Ние наистина искаме един обстоен дебат, за да видим как ще се реализира всичко. Как ще бъде прехвърлянето от МЗХ към кадастъра. И това, ако доведе до забавяне, до трудности и до „допълнително ходене по мъките“, наистина не сме съгласни да се прави. Дебатът трябва обстойно да се състои и да бъдат взети плюсовете и минусите.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!