Помощ заради последствията от войната в Украйна в размер на 5000 евро за стопанство очакват да получат румънските фермери в най-скоро време. Заявките за плащане вече са входирани в Разплащателната агенция, а скоро и сумите ще бъдат разпределени по сметките на стопаните. Това разказаха от Агенцията за плащания и интервенция в земеделието (APIA) за Агри.БГ по време на IndAgra в Букурещ.

Румънски фермер гледа 1000 овце върху 1000 дка пасища

“Точно започваме да превеждаме авансовите плащания по най-голямата ни мярка, а именно Схемата за единно плащане на площ. 

Относно тези 5000 евро - това е субсидия, която ще получи всеки фермер. Помощта се отпуска на стопанство и е част от извънредните мерки, които държавата ни предприе във връзка с войната в Украйна”, обясниха от APIA.

По думите на експерта вече се извършва и изплащането на държавната помощ в животновъдния сектор, насочена към фермерите и развъдните асоциации.

Общата изплатена сума е в размер на 1 395 639,25 леи  (55 203 626.75 лв.) и се отпуска от държавния бюджет, чрез бюджета на Министерството на земеделието и развитието на селските райони (MADR). 

“Помощта се предоставя под формата на субсидирани услуги на индивидуални и семейни ферми и физически лица. Целта на схемата е да покрие административните разходи, свързани с изготвянето и поддържането на родословния регистър, както и тези, свързани с изследванията за определяне на качеството на генофонда на стопанството”, обясни експертът.

По думите му през първите девет месеца на тази година общо 2,7 милиарда евро са били разпределени по сметките на румънските фермери. Като към тях ще бъдат добавени още 1,3 милиарда евро, представляващи аванса по директни плащания, чието изплащане започна още на 16 октомври. 

Към този момент (29.10.2022 г. - бел.а.) повече от 800 милиона евро вече са разпределени на 375 000 румънски фермери по различни схеми и мерки.