Румънското правителство стартира нова програма, с която да стимулира селското стопанство и сезонните работници. 25% от заплатите, които земеделските работници получават, ще бъдат субсидирани. Предвидени са и ваучери от европейските фондове, информира Agrointel.ro.

Гроздето се събира на зелено до 20 юли

Властите търсят начини и решения за облекчаване на данъчното облагане на еднодневните договори и сезонните работници.

В Унгария работниците в земеделието, които сключват еднодневни договори, плащат данък 1,5 евро на ден. В западната част на Румъния много сезонни работници напускат местните ферми, защото предпочитат да работят в Унгария. За тях не е проблем да пътуват до работното си място всеки ден и да се връщат. Там могат да им предложат по-привлекателна заплата, обясни Адриан Орос в интервю за Realitatea TV.

"Сега вече имаме две програми в подкрепа на земеделските производители, които имат сезонни работници и сключват еднодневни договори. От една страна, 25% от заплатите ще бъдат компенсирани от министерството, а от друга – ще предоставим ваучери. Тази практика се е доказала при италианците, които я прилагат още от 2007 г.", допълни министърът на земеделието, уточнявайки, че Италия е намерила финансиране за тези ваучери чрез програми, финансирани от Европа.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Николов: Компенсационните ставки за розите са справедливи

Фермери харчат пари от все още неодобрени проекти

Нови технологии за стабилен доход в растениевъдството