Един от основните европейски спедитори на зърно - Румъния, предупреди, че може да изнесе много по-малко царевица и слънчоглед през този сезон, тъй като дава приоритет на местните доставки след поразената от суша реколта, информира Bloomberg.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Страната беше най-големият износител на царевица в Европейския съюз през миналия сезон, но производството вероятно ще спадне значително тази година, след като сушата унищожи реколтите в няколко части на страната, каза министърът на земеделието Петре Даеа тези дни.
“Страната ще изнася само това, което е останало след задоволяване на вътрешните нужди”, каза Даеа, който отказа да даде подробности за евентуални мерки, които правителството може да предприеме. Неблагоприятното време се комбинира с войната в житницата Украйна, за да се затегнат глобалните зърнени доставки, предизвиквайки вълна от хранителен протекционизъм, докато властите се опитват да ограничат въздействието на растящите цени.

Румъния изостава във въвеждането на напоителни системи и е изправена пред нарастващ проблем, тъй като изменението на климата зачестява екстремното време.

“Засега, с прогнозата за суша, някои фермери събират царевица по-рано от обикновено, за да спасят каквото могат за използване като храна за животни и за производство на биогориво”, каза Даеа, като допълни, че тази година ситуацията е много сложна.
„Ние се намесихме, доколкото можахме, и увеличихме максимално нивата на напояване, но в много области това не е възможно, така че голяма част от реколтата е засегната”, посочи аграрният министър. 

Румъния е изнесла 4,3 млн. тона царевица през миналия сезон и е вторият по големина доставчик на слънчогледово семе. Освен това е основен доставчик на пшеница и ечемик. Нацията за кратко ограничи износа на зърно в началото на пандемията от Covid-19.
Производството на царевица беше оценено на около 14 млн. тона в началото на годината, но оттогава фермерите намалиха перспективата до 8 млн. тона, съобщи Ziarul Financiar, като цитира групи производители.

Нивата на съхранение на вода също са проблем, като нивата на река Дунав са около половината от многогодишната средна стойност за това време на годината и други водни пътища пресъхват. Повече от 200 румънски градове и села са ограничили използването на вода, съобщи Националната администрация по водите.
Управляващата коалиция иска да поиска от ЕС да се съгласи да въведе някои проекти за напояване във вече одобрения си фонд за възстановяване и устойчивост.