Ще продължим да инвестираме в областта на напояването. Надявам се възможно най-скоро министърът на европейските фондове да ни съобщи, че е успял да предоговори Националния план за възстановяване и устойчивост на Румъния, премахвайки някои отклонения в определени неприоритетни сектори, както и да договори над 2 млн. евро за пренасочването към напояване. 

Румънски фермер гледа 1000 овце върху 1000 дка пасища
Това каза пред земеделци министър-председателят на Румъния Николае Чука по време на селскостопанското изложение IndAgra в Букурещ. Агри.БГ бе част от събитието.

По думите му продоволствената и енергийната сигурност ще бъдат приоритет през следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП).

“За нас продоволствената и енергийната сигурност са приоритети в предстоящия период. Имаме няколко схеми за подпомагане на фермерите, а други вече се обсъждат. Те касаят земеделците, които са засегнати от сушата, както и фермерите, отглеждащи млечни крави”, каза още Чука.

Марсел Чолаку – председателят на Камарата на представителите в румънския парламент също беше сред фермерите по време на събитието. Той пък е категоричен, че всички налични средства за развитие на бизнеса трябва да бъдат пренасочени към селското стопанство.

Министърът на земеделието Петре Даеа пък коментира, че към момента Румъния разполага с необходимото количество пшеница за вътрешна консумация.

„През лятото съществуваше този страх..  всички очакваха, че няма да имаме достатъчно жито. Ето, че това не се оправда. Имаме достатъчно количество пшеница в Румъния за вътрешното ни потребление, както и наличност за износ“ , заключи земеделският министър.