Сговорна дружина планина повдига. Тази поговорка, която гласи, че стига да сме задружни, ще успеем във всяко начинание, може да бъде използвана за това, което се случва в Румъния. След като един от най-големите млекопреработватели в света изненадващо обяви, че затваря фабриката си в Миеркуря-Чук, местните фермери поеха инициативата да не позволяват на предприятието да обяви фалит, информира Agerpres. 

Фермер произвежда до 350 000 литра мляко на година

В момента френската компания проучва дали потенциалните производствени кооперативи, които съществуват в окръга, биха проявили интерес да се включат в нов икономически проект. Надеждите са след затварянето на предприятието, то да бъде поето от група производители и кооперативи. 

В началото на тази седмица кметът на община Миеркуря-Чук, Короди Атила, се срещна с ръководството на компанията и фермерите в региона. Той изрази надежда, че управлението на закриваното предприятието може да премине в надеждни ръце, за да продължи да функционира. 

Атила добави, че е бил изненадан от решението на компанията да затвори млекопреработвателната фабрика в Миеркуря-Чук, където работят 95 души. Той уточни, че вече е имал разговори с компании от района, които биха могли да поемат мандрата. 

Това решение ни постави в много деликатна ситуация. Това, което ни изненада беше, че бяхме уведомени в последния момент за ситуацията, че ще затворят фабриката в Миеркуря-Чук, сподели кметът.  

Атила вече се е свързал със седем важни компании от района на Чук, които имат производствени мощности в хранително-вкусовата промишленост, за да ги информира, че кадрите от предприятието не бива да бъдат губени. Вижте още:

Дигитализация в млечното производство и eco-friendly решения

Фермер изкарва близо 550 000 евро от продажба на месо и мляко всяка година

Фермерски кооператив продава над 13 млн. литра мляко годишно