Румен Тодоранов е героят на финала за тази година от рубриката "Моята ферма". Който го познава, знае че срещата с него е на късмет. Дали заради голямата му усмивка, широко скроената душа или чувството за хумор, но всяко общуване с него носи положителна емоция. Така и работи Румен – с усмивка и много хъс от 20 години.
 
В далечната  вече  1994 г. баща му наема 3000 дка земеделска земя от собственици при първоначалното разпределение на земята. Тримата с баща си и брат си започват усилена работа, като трудностите в началото естествено са много, много са и грешките, които обаче учат и дават опит.
 
 
 
Румен споделя, че земеделският бизнес е доста труден и обикновено проблеми или грешки се виждат в период на една година. Това за всеки предприемач е много голямо предизвикателство и, естествено, стремежът е да бъдат сведени до минимум.
 
Трудностите са били много, но щом Румен и семейството му са стигнали до тук и са ги преодолели, са убедени, че бъдещето е ясно и тясно свързано с развитието на земеделието у нас. Това могат, това развиват, това обичат и им носи удовлетворение!
 
Ние също сме уверени, че стопанството на Тодоранов е в добри ръце. Днес вече обхваща 11 500 дка земя и 10 души персонал. Съпругата на Румен е плътно до него и ръководи с твърда ръка екипа, като отговаря за контактите с хората, договорите, рентите и техните изплащания. По този начин Румен може спокойно да се посвети на търсенето на най-добрите технологии за производството на културите, които отглежда.
 
 
Така Румен намира и верния партньор в доставянето на качествена земеделска техника в лицето на фирма Оптиком. Сътрудничеството им започва през 2006 г. със закупуването на сеялка Monosem, която е и първата от марката в региона.
 
Оттогава е минало много време и техните отношения са повече от доставчик - купувач. Приятелството трайно се е настанило във взаимоотношенията им, защото взаимно се подкрепят и развиват.
 
В последните години стопанството на Румен се насочва към по-висок клас машини, като отново се доверява на Оптиком. Товарачите и тракторите JCB трайно заемат важно място в машинния парк на фермера.
 
Решението за покупка на всяка една машина  Румен Тодоранов взема с консултация от Оптиком. От дългите години работа фермерът е стигнал до своята максима, че колкото е по-мощна, колкото е по-оборудвана една машина и колкото по-надеждна е тя, толкова по-лесно се свършва  работата и стопанството не е зависимо от условията навън.
 
 
Развитието на семейния бизнес радва цялата фамилия на Румен, но той споделя, че все още младите хора у нас и в Европа не възприемат земеделието като привлекателен сектор за работа, макар технологиите да дават вече много удобства.
 
Точна рецепта за земеделие едва ли някой може да даде, но основният принцип на работа, който спазва Румен, е човечността и отзивчивостта. Неговата приказка е, че пари ще има и след нас, че и земята ще я има след нас, но нас няма да ни има и това какво си дал и оставил след теб е важното в живота на всеки човек и всеки земеделец. Както казахме в началото такъв е Румен Тодоранов – фермер с голямо сърце!
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!