Отворено писмо до медиите, изпратено вчера от кмета на Калофер Румен Стоянов разбуни духовете около номинирането му за поста заместник министър в Министерството на земеделието и храните, след като писмото беше интерпретирано като отказ на Стоянов от номинацията му за поста в МЗХ, изгигната от 14 животновъдни организации.

По-рано днес земеделският министър Димитър Греков коментира темата с назначаването на заместник министър от бранша като заяви, че според него гражданското общество не е готово да има заместник министър излъчен от браншовите организации и допълни: "...вчерашните откази, и  кметът на Калофер и други, които се отказват да участват в тази надпревара, означава, че храта осъзнават позицията, в която се намират. Ще има (на поста заместник министър – бел. ред.) обединителна личност, която да представлява и браншовиците, и бизнеса, и образованието, и науката. Така че ще има заместник, който да отговаря и аз лично се ангажирах...., аз ще работя с браншовите организации“.

Пред Фермер.БГ кметът на Калофер  заяви, че с изпратеното писмо той не е заявил отказ от номинацията си за поста на заместник министър: „Никъде в писмото си не съм написал „Аз се отказвам от номинацията“, каза Стоянов  и допълни: Благодаря на тези, които ме подкрепят. Единственото, което исках да постигна с това писмо, е да кажа на министъра, че всичко е в неговите ръце и той трябва да вземе решението. Благодаря му за това, че той дава такъв шанс, но вие виждате, че не сме готови за такова нещо“, каза Румен Стоянов.

В писмото Стоянов пише: „Във връзка с предложението на министъра на земеделието проф. Димитър Греков, браншовите организации в страната да изберат свой представител, който да заеме длъжността заместник – министър, смятам, че на този етап бранша не е готов за такава крачка. Предложението е много добро, но земеделските организации не са готови. Те нямат официално становище и това ще доведе до още по-голямо разединение между тях. Подкрепям тази идея за назначаване и благодаря за оказаната от министър Греков чест, но смятам, че това може да се случи тогава, когато браншовите организации успеят да намерят общ език по между си. В тон на колегиалност, без разногласия и конфликти да направят избор, който да е в полза на всички нас и най-вече на българското земеделие“.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!