Първото плащане на субсидиите по СЕПП за 2014 година ще бъде в периода от 25 до 30 януари тази година. Очаква се субсидията за декар да е 27 лв., а средствата ще стигнат до банковите сметки на близо 100 000 фермери. Това обяви в интервю за Труд изпълнителният директор на Държавен фонд Земеделие Румен Порожанов. 
 
„Изрично искам да подчертая, че имах разговор в края на миналата седмица с финансовия министър г-н Владислав Горанов и имам уверението, че ще ни бъде осигурен финансовият ресурс от 850-900 млн. лв. за това плащане“, посочи Порожанов.
 
При субсидията има леко намаляване спрямо м.г. - от 30 лв. на 27 лв. за декар. Причината е, че заявените площи за подпомагане са 3,845 млн. хектара, а сме защитили пред ЕК подпомагане на 3, 492 млн. хектара. Увеличената площ, за която се иска субсидия, налага една редукция от около 10% на субсидията за декар, обясни директорът на Фонда. 
 
С това плащане през януари няма да бъдат платени субсидии за парцели, при които има застъпвания, т.е. поне двама фермери претендират, че са ги обработвали миналата година. Няма да бъдат платени преразпределителните плащания – това е нова схема, която стартира за първи път и дава допълнителни средства за първите 300 декара, обработвани от фермерите. Плащания по жалби на земеделските производители също няма как да се платят през януари.
 
По думите на Румен Порожанов платените през януари субсидии трябва да бъдат възстановени от Брюксел на българския бюджет до 5 март т.г. Той прогнозира, че е в края на март - началото на април, ще се направи доплащане около 150 млн. лв. Преразпределителното плащане за първите 300 дка се очаква да е по 12,38 лв. за декар. Така че до пролетта общата субсидия на фермерите от двата транша ще излезе около 40 лв за декар, посочи Порожанов. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!