Проектите от извънредния прием по мярка 121 за земеделска техника по ПРСР 2007-2013 вече са ранкирани и днес до края на деня или утре сутринта ранкингът ще бъде качен на интернет страницата на Държавен фонд Земеделие, за да могат бенефициентите да проверят какви точки са получили проектите им. Това обяви на форум, посветен на земеделието Румен Порожанов, изпълнителен директор на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ), предаде репортер на Фермер.БГ. 
 
При 100% от бюджета, се получават 15 точки, при 120% от бюджета са 10 точки, при 150% отново са 10 точки. 
 
„Смятам, че оценяването, което ще направим, ще е много бързо. Няма да има т.нар. питания и уточнявания на процеса. Договарянето ще бъде бързо – до 10-ти, най-късно -  до 15 октомври“, посочи Порожанов. 
 
От МЗХ вече работят по изготвянето на Наредба за изпълнението на проектите, което ще е в рамките на месец ноември, а подаването на заявките за плащане ще бъде до 20 ноември. „Смятам, че до 120 % от бюджета ние ще договорим“, посочи Порожанов и допълни, че се обсъжда възможността за наддоговаряне до 150%.
 
Порожанов заяви още, че новата ПРСР 2014-2020 е сравнително добра програма, но идеална програма няма. Във връзка с това той отбеляза, че закона за обществените поръчки е одобрен, но са се появили редица проблеми при прилагането му.
 
Изпълнитеният директор на ДФЗ акцентира също върху проблема с изкуствените условия при подаването на инвестиционни проекти по ПРСР. Той бе категоричен, че българския законодател трябва да определи какво е изкуствено условие, тъй като когато ДФЗ отхвърли даден проект, след това бенефициентите печелят в съда делата срещу Фонда. Според Порожанов в приема на проекти по мярка 4.1 тази година са се откроили отново "познати лица и консултантски фирми", които са заявили завишени разходи и изкуствено създадени условия.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!