Румен Порожанов поема Министерството на земеделието и храните. Утре в 9:00 часа кандидатът за министър-председател на България Бойко Борисов, излъчен от ГЕРБ, ще връчи на президента Румен Радев документ за успешно изпълнен мандат за съставяне на правителство. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 
 
 
Румен Порожанов е роден на 17 август 1964 г. в Разлог. През 1990 г. завършва в Университетът за национално и световно стопанство със специалност „Икономика и управление на селското стопанство“.
 
Допълнително е завършил две магистратури - „Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт“ и „Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт“ пак в УНСС. 
 
Специализирал е публични финанси, публично управление и структурни реформи в Обединения виенски институт, Австрия, и в САЩ. Между 1992 г. и 2009 г. работи в Министерството на финансите в отдел „Финансиране на специални дейности“, като началник на отдел „Финанси, земеделие, търговия и услуги“ и директор „Финанси на реалния сектор“. 
 
От 2009 г. до 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите. В периода март 2011 г.– август 2013 г. е изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). 
 
От 6 август до 7 ноември 2014 г. е министър на финансите в служебното правителство на Георги Близнашки. 
На 27 ноември 2014 г. Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ отново избира Румен Порожанов за изпълнителен директор на институцията.
 
Той изпълнява тази длъжност до 1 февруари 2017 г., когато новоназначения служебен министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков поиска оставката му.