Земеделският министър Румен Порожанов подкрепи зърнопроизводителите и представителите на другите земеделски браншове в тяхното искане да бъдат изключени от обхвата на спорния проект на нов закон за горива.
 
 
В началото на този месец законопроектът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход беше внесен в Народното събрание от група от 32-ма депутати от почти всички парламентарно представени партии.
 
Земеделските производители не са търговци на горива, а са крайни потребители и би трябвало да бъдат изключени от тези разпоредби, защото им се вменяват задължения, които са в противоречие с редица други нормативни документи. Министър Порожанов заяви това тази сутрин в интервю за бТВ.
 
Той обясни, че законопроектът е полезен в борбата със сивия сектор, но трябва да се прецизира по отношение на аграрния сектор. 
Министърът подкрепи виждането на земеделските производители, че контролът трябва да се съсредоточи по веригата до данъчните складове включително.
 
Като крайни потребители, земеделските стопани вече са платили акциз и ДДС при закупуването на необходимите им горива, така че няма как при тях да се извършват нарушенията. В същото време, ако за техните цистерни се въведат изискванията за поставяне на нивомери, това ще натовари фермерите със сериозни допълнителни разходи от порядъка на 20 хил. лева на обект и нагоре, отбеляза министър Порожанов.
 
Според него, за да се засили контролът, може да се въведе правило, че при констатирано нарушение от страна на земеделски производител, свързано с горивата, ще бъдат отнемани субсидиите.
 
Министърът припомни, че на заседание на икономическата комисия на парламента вчера спорният проектозакон за горивата не е получил одобрения, а днес предстои среща на представители на земеделския бранш с премиера Бойко Борисов по същата тема.
 
 
Румен Порожанов коментира и случая с безстопанствените коне в Осоговската планина, някои от които загинаха от глад и студ. Основната грешка, която е била допусната, е била при регистрацията на животновъдния обект. Затова директорът на кюстендилската дирекция на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) ще бъде уволнен, подчерта Порожанов.
 
Снимка: бТВ
 
“След като е нямало нормални условия на живот на конете, не е трябвало обектът да получи разрешение", каза земеделският министър. По думите му за отглеждането на редки породи коне има случаи, при които земеделци вземат пасища, на които пускат животните безпризорно, а пасищата не се ползват по предназначение.
 
"Субсидията за декар на пасище може да надхвърли по 50 евро на декар, а евросубсидията е 143 евро на едно животно", каза Порожанов.
 
"Петър Пищалов е развил своята дейност през последните две години, за която е получавал евросубсидии. Той е декларирал 1800 декара пасища и е получил субсидии. Документално обаче той няма нарушения. Неговата вина е в начина, по който гледа тези животни и допускането на смъртта им, за което той ще си получи санкцията. Проблемът е основно в администрацията. Няма как да правим постоянни проверки, това става по сигнали. Когато едни животни излязат от фермата, те трябва да получат т.нар. пътен лист и да се знае къде са. Сега започваме проверки във всички обекти в страната”, каза Порожанов.
 
Вече има образувано дисциплинарно производство по случая. „Основната философия на подпомагане на земеделците е да се подпомогне доходът им. Това ще подобри условията в стопанствата. Този човек е разраснал бизнеса си, занимава се и с пчеларство. Вероятно има помощници”, каза земеделският министър. „Породите трябва да бъдат съхранени. Правим анализ при какво ниво трябва да счита, че една порода е изчезваща и рядка”, допълни той.