По втория прием по мярка 4.1 очакваме не по-малко от 4000 проекта. Това каза изпълнителният директор на Фонд Земеделие Румен Порожанов за 24 часа. 
 
„Предвид на намалението на таваните може да стигнем до 2000 договорирани, или двойно повече от първия прием. Това беше и целта на намалението на лимитите, за да стигне бюджет за повече бенефициенти.“
[news]
 
До момента по 4.1 са договорени 800 проекта, а одобрените разходи са 505 млн. лв., а финансовата помощ е в размер на 308 млн. лв., като това са проектите с до 39 точки включително.
 
Румен Порожанов обясни, че при подготвянето на втория прием, експертите са се постарали да обхванат всички видове, като в новите референтни цени са включени абсолютно всички овощни насаждения, заедно с биологичните, също така и строителство, вертикални планировки, кошери и др.
 
„При най-сериозната инвестиция, която е свързана с техниката, залагаме 2 принципа. Първият е на конска сила за трактор, комбайн, силажокомбайн. При нея референтната стойност покрива средния ценови сегмент за тази техника. От друга страна, залагаме всички референтни цени, които са над 30 000. На базата на анализа, който направихме, имаме средно 7-8% завишение на стойностите, защото в първия прием те наистина бяха доста рестриктивни. Така ние ще вземаме по-ниската цена от двете. Или ако имаме цена на конска сила и цена на скъпоструваща техника в по-луксозния сегмент, реално ще се вземе цената на конска сила. Разбира се, ако фермерът държи на по-скъпа техника, може сам да си доплати разликата. В конкретните случаи нашата референтна цена за даден тип техника ще бъде X, а не X+20, както би била тяхната. И тези 20 ще бъдат покрити от фермерите, те имат това право“, коментира Порожанов.