По повод огромния проблем около списъка с надвзелите субсидии за 2009 г. бенефициенти, днес за първи път новият директор на ДФЗ Румен Порожанов проговори и то в неформална среща с журналисти.

Очаквам дела от тези хора, но това е нормално, бяха думите Порожанов. С него бе и заместникът му Свилен Костов, който уточни, че системата за определяне на допустимите за подпомагане площи през 2009 г. не е била достатъчно точна. Проблемът е в дешифрирането на сателитните снимки, които бяха закупени от земеделското министерство миналата година.

Така например тревисто място, което навлиза в гора, може да бъде определено като пасище и за него да бъдат изплатени субсидии. Сателитните снимки са точни, и възможните грешки са до 1-2 %, каза още той.

Костов посочи, че ДФЗ – Разплащателна агенция няма капацитета да провери на място цялата земеделска територия в България, обясни Свилен Костов. Това не се прави дори и в ЕС, тъй като изисква много средства. Контролно се проверява 15 % от заявената площ за директни субсидии.