Новият изпълнителен директор на ДФЗ Румен Порожанов, който е и член на Съвета на директорите на Булгартабак Холдинг АД,  влиза в Разплащателната агенция без конкурс.

 

Мирослав Найденов беше запитан на пресконференцията днес защо се прави назначение без конкурс и означава ли това политическо назначение той отговори: “Нима смятате, че началник на кабинета на финансовия министър не може да спечели подобен конкурс? За човек на топ ниво не е необходимо да се обявява конкурс“.

Тъй като земеделската гилдия изрази съмнение, че министър Найденов може да сглоби подобен топ екип, от пресконференцията стана ясно, че изборът е изцяло на Порожанов. Той е пожелал изцяло нови заместници. За тях той е получил много добра препоръка от човек работещ в ДФЗ, чието име не беше оповестено. Стана ясно още, че след уволняването на Калина Илиева постът е предлаган на Румен Порожанов, но той упорито отказвал.

На отстранените зам.-шефове ще бъде предложена работа в земеделското министерство на експертни позиции, тъй като не бивало с лека ръка правителството да се отказва от техния опит, съобщи Мирослав Найденов. Драгомир Господинов, който е с ветеринарно образование, вероятно ще отиде в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Говори си, че след седмица се очакват нови уволнения, този път е възможно да падат глави и в МЗХ.