Животновъдство, билки, пчели, гъби – това са алтернативите, към които производителите на тютюн трябва да се преориентират. Тютюнопроизводителите трябва да се подготвят отсега за 2021 г., когато ЕС ще спре плащанията за това производство, ззаяви на пресконференция в Русе председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов, цитиран от БГНЕС.
 
Христов припомни, че за последните 24 години исканията на тютюнопроизводителите - гаранции за цени и за изкупуване, не са се променили.
 
„Извинявам се, трудът на тези хора е тежък, но в Северозападна България положението не е по-цветущо, също нямат поминък, но те не получават субсидии за отглеждане на домати, чушки и т.н. Аз като председател се опитах да не бъда много краен, но не съм много щастлив от факта, че тютюнопроизводителите в България получават 120 млн., а Българската академия на науките - 85 млн.”, коментира Христов.
 
Той заяви още, че на този етап от тютюнопроизводството няма да бъдат прехвърлени средства за други отрасли. Това, което държавата отпуска като помощ за земеделието, ще бъде насочено приоритетно към зеленчукопроизводители, полско оранжерийно производство, картофопроизводители, животновъдство и овощарство, за да може да се стимулират тези подотрасли. Средства ще се пренасочат от зърнопроизводителите, които са се отказали доброволно от тези пари.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!