Изискванията и промените на наредбата нямат никакви аргументи в земеделието, заяви  председателят на Националния съюз на земеделските кооперации Петър Николов пред БНР.


Той обясни, че искането на такъв разход за земеделските производители и неспособността на държавните органи да се борят с контрабандата, са убийствени.


''Ще предприемем всички необходими действия, предвидени в закона, ако наредбата не бъде отменена.'', заяви още Николов.


Изпълнението на наредбата и поставянето на нивомери втора употреба излиза между 15 и 20 хиляди лева, а новите устройства - над 30 хиляди лева. Това обясни пред БНР Румен Христов председател на Комисията по земеделие в Народното събрание и добави:


''Това за някои земеделски производители е непосилно и някои от тях ще бъдат принудени да ходят на бензиностанциите. Но няма как да ходиш постоянно до бензиностанцията. В наредбата пише нивомери за над 1000 литра. Новите комбайни имат резервоари по 1500-1800 литра. Това означава ли, че на всяка машина ние ще слагаме фискални устройства и нивомери.''


Предложението на Румен Христов и Мартин Димитров за промяна в наредбата има за цел изискванията да важат за съдове за съхранение на горива над 10 тона и за земеделци, които консумират над 15 тона горива годишно.
 

Утре казусът с нивомерите ще бъде дискутиран и от членовете на НАЗ в село Арбанаси, общ. Велико Търново. ОЧАКВАЙТЕ подробности от екипа на ФЕРМЕР.БГ

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!