След присъединяването си към ЕС на 1 януари 2007 г. Румъния разви с добра скорост своя селскостопански сектор, но изпитва остър недостиг на работна ръка.

Работна ръка: Ще има ли държавни кампуси за берачите?

Доказателство за подема в селското стопанство са приходите от агро-хранителните предприятия през 2018 г. Те са се увеличили с 15%. Северната ни съседка е произвела земеделска продукция на стойност 13,9 млрд. евро, което я поставя на шесто място в Европа, съобщава ypaithros.gr.

Въпреки положителното развитие на сектора, масовата миграция на румънски граждани и липсата на последователна политика за насърчаване на работниците на полето да останат в страната доведоха до значителен недостиг на работна ръка в първичния сектор.

Агроиновации: Мобилно приложение улеснява производителите на ябълки

През 2018 г. селскостопанската работна сила е намаляла със 7,4% спрямо 2017 г. и с 2,8% в сравнение с 2014 г. Става дума за 121 400 души, които вече не са част от земеделския сектор на Румъния.

В същото време увеличаването на минималната работна заплата доведе до увеличаване на разходите за работодателите в селското стопанство.

Един от секторите, където липсата на работна ръка е най-остра, е овощарството. Конкретно, румънските овощари не успяват да намерят качествени работници за градините с ябълки и череши. Това не е единствената им беда.

Допълнителни проблеми им създават капризите на времето и несигурността на пазара.