Плъзналата зараза от африканската чума по свинете засегна бизнеса на румънските фермери, които са принудени да пожертват хиляди животни, съобщи агенция „Медиафакс“, цитирана от investor.bg.
 
Дори се стигна до там, че фермери от северната ни съседка обявиха, че ще се откажат от този бизнес. 
Във фермата на производител на колбаси към момента са евтаназирани  29 000 животни, като това не е окончателната бройка. Производителят трябва да унищожи и 500-600 тона свинско месо на склад.
 
Това ще наложи купуването на свинско от други производители. 
Очаква се над 65 000 да бъдат умъртвени в цялата страна заради вируса, който е открит и в районите Сату Маре, Бихор, Констанца, Яломица, Браила. Най-новото огнище бе открито в сряда в окръг Сълаж и това ще повлияе за увеличаване на вноса.
В средата на юли румънските власти поискаха помощ от ЕС за фермерите, засегнати от вируса.
 
Иначе към момента в България вече са въведени строги мерки, за да не се допусне влизането на инфекцията, срещу която още няма ваксина, на нашата територия. 
 
Изискването е да не се внася от Румъния свинско месо и хранителни продукти, съдържащи такова месо в личния багаж на пътниците. 
„На ГКПП „Кардам" се извършва машинно дезинфекциране, до дни ще бъде възстановена и ямата там“, каза преди дни министър Румен Порожанов. Освен това се осъществява абсолютен контрол на движението на животни и не се допуска превозването им без документи.
 
Около 450 000 са свинете в страната, а близо 350 000 от тях се отглеждат в Силистренска и Добричка области. Индустриалните ферми имат много добра биосигурност, но не може да се каже същото за т.нар. задни дворове - домашно гледаните животни, посочи министърът.